- De horeca worstelt in het algemeen met het behouden van personeel en gasten, maar pannenkoekenhuizen zijn er vrijwel immuun voor.
- In de afgelopen jaren is het aantal pannenkoekenhuizen in Nederland fors gestegen en een stabiel segment gebleken, zo meldt ABN AMRO.
- Kenners geven meerdere redenen voor het succes van het pannenkoekenhuis, waaronder de toenemende vergrijzing.
- Lees ook: Verkoop vleesvervangers aan horeca en bedrijfscateraars verdubbelt in 2 jaar
Pannenkoekenrestaurants behoren tot een van de meest stabiele segmenten binnen de Nederlandse horeca, constateert ABN AMRO. De bank ziet daarvoor verschillende oorzaken, waaronder de vergrijzing: senioren zorgen met hun gezinnen voor een groot deel van de omzet van pannenkoekenhuizen.
De vooruitzichten zijn volgens sectoranalisten an ABN AMRO dan ook “veelbelovend” omdat de groep senioren de komende jaren zal blijven groeien.
Steeds meer pannenkoekenhuizen
De bank meldt op basis van data van onderzoeksbureau Locatus dat het aantal pannenkoekenrestaurants tussen 2010 en 2024 met bijna 12 procent is gestegen tot 339. Tegelijkertijd bleef het aantal faillissementen in acht jaar tijd beperkt tot vijf. “Terwijl andere horecagelegenheden worstelen met het behouden van gasten en personeel, blijven pannenkoekenrestaurants een populaire keuze”, concludeert ABN AMRO.
De meest trouwe gasten zijn ouderen, die samen met hun kroost een pannenkoek buiten de deur willen eten. Uit een rapport van horeca-adviesbureau Van Spronsen en Partners komt naar voren dat zij op deze manier goed zijn voor ongeveer driekwart van de omzet in het pannenkoekensegment.
Pannenkoekenhuis profiteert van vergrijzing
De vergrijzing zal bovendien alleen nog maar toenemen. Zo verwacht het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat het percentage 65-plussers in Nederland tussen dit jaar en 2040 stijgt van 20,5 procent naar 24,9 procent. "De vergrijzing zorgt ervoor dat meer opa's en oma's met hun kinderen en kleinkinderen de weg naar pannenkoekenrestaurants vinden", verwacht marketingspecialist Janneke van der Ham van de Vereniging van Erkende Pannenkoekenrestaurants.
Maar het succes van pannenkoekenhuizen kent meerdere oorzaken, stelt ABN AMRO. Zo hebben pannenkoeken een relatief korte bereidingstijd, waardoor een tafel op een avond vaker bezet kan worden. Restauranteigenaren profiteren bovendien van de lage inkoopprijs van ingrediënten, waardoor de marges hoger zijn.
Verder bevinden pannenkoekenrestaurants zich vaak nabij natuurgebieden en wandel- en fietsroutes. "Deze locaties maken ze ideaal voor gezinnen, fietsers en wandelaars die op zoek zijn naar een ontspannen eetervaring na een actieve dag in de buitenlucht", aldus de bank.
ABN AMRO concludeert: "De betaalbaarheid en de bijkomende beleving van pannenkoekenhuizen
maakt ze toegankelijk voor een breed publiek en draagt bij aan hun populariteit. Al deze factoren wijzen erop dat pannenkoekenrestaurants hun succes in de komende jaren blijven voortzetten".